Artikelen

Tijdens gesprekken met moeders van kinderen met diagnose ADHD kreeg ik te horen dat ze allemaal vrij snel aan de medicatie moeten. En best een hoge dosis. Ik schrok hiervan. De meest voorkomende reden voor medicatie was dat het kind ’druk gedrag’ vertoont.

Als kindercoach vraag ik me gelijk af… Wordt er gekeken naar onderliggende oorzaken? Thuissituatie, niet verwerkte trauma’s, sociaal-emotionele ontwikkeling?

Toegegeven, ik heb me (nog) niet verdiept in wat de kinderarts doet om het te testen en tot een diagnose te komen. Maar als ik in mijn omgeving kijk en bij kinderen in de klassen van mijn zoon en dochter dan valt het me op dat een deel van de klas aan de medicatie zit vanwege ADHD.

Zoekend naar meer informatie kwam ik terecht op thuisarts.nl. Hier was het volgende te lezen: “Medicijnen bij ADHD? Als de adviezen en trainingen niet genoeg werken, zijn medicijnen soms een mogelijkheid. De medicijnen kunnen ervoor zorgen dat uw kind rustiger wordt en zich beter kan concentreren.

Maar medicijnen kunnen ook nadelen hebben, bijwerkingen zijn: minder zin in eten en hierdoor afvallen, minder goed slapen, hoofdpijn, buikpijn en somber worden.

De meeste bijwerkingen verminderen binnen 1 of 2 weken. Maar soms zijn ze zo ernstig dat uw kind moet stoppen met de medicijnen. Het is (nog) niet bekend hoelang de medicijnen blijven werken. Kinderen die deze medicijnen jarenlang krijgen, groeien minder goed.

Artsen zijn daarom voorzichtig met het geven van medicijnen aan kinderen. Ze doen dit bijvoorbeeld niet als uw kind jonger dan 6 jaar is. En meestal alleen als de problemen ernstig zijn. Bespreek de mogelijke voordelen en nadelen (bijwerkingen) met uw arts/behandelaar.”

Ik vraag me dus af: hebben al deze kinderen eerst training/coaching gehad alvorens ze medicatie kregen?

  • Hoe denk jij daar als moeder/vader over?
  • Heb jij een kind met diagnose ADHD?
  • Wat is jouw ervaring?

Ik ben wel van mening dat je een kind met druk gedrag eerst training geeft. Hoe er mee om te gaan? Hoe er als kind en ouder er mee om te gaan? Door het volgen van training leer je een manier om er mee om te gaan. Je kan er voordelen uithalen, voordat het wordt overgestapt op medicatie.

Ik kan hierbij helpen doormiddel van coaching!